Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Hoe kan je de schuldsaldoverzekering voor jouw hypotheeklening betalen?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Er zijn verschillende mogelijkheden om je schuldsaldoverzekering (of ook wel SSV genoemd, klik voor de definitie van een schuldsaldoverzekering) te betalen. In dit artikel vertellen we je de grootste verschillen, zodat je meteen weet welke optie voor jou het voordeligst is. We bekijken ook wat de gevolgen zijn als je niet meer betaalt. Dat heeft mogelijk een invloed op jouw keuze inzake de betaling van de premie.
 

Eenmalige premie of koopsom van een schuldsaldoverzekering voor je hypotheeklening

Als je kiest voor een eenmalige premie of koopsom van een schuldsaldoverzekering, betaal je de volledige premie in één keer bij het afsluiten van de verzekering. Dit is meteen ook de goedkoopste manier om je schuldsaldoverzekering te betalen. Je moet dan wel ineens een groot bedrag betalen, maar je bent er dan ook wel meteen van af en hoeft je voor de rest van je woonkrediet geen zorgen meer te maken.
 
Je kan dit systeem vergelijken met wanneer je een abonnement voor krant afsluit. Kies je ervoor om maandelijks te betalen? Dan komt dat duurder uit dan wanneer je voor een jaarlijkse betaling gaat. Alleszins is een schuldsaldoverzekering maatwerk.
 

Periodieke betaling van premies

Wil je de premie periodiek betalen? Dan heb je nog steeds twee opties:
  • jaarlijkse premies
  • maandelijkse premies
 

Jaarlijkse premie voor je SSV

Zoals de term al aangeeft, betaal je op jaarlijkse termijn een premie. Dat gebeurt aan de hand van constante premies die over twee derden van de looptijd van je woonkrediet lopen. Deze premies zijn duurder dan de eenmalige premie, maar je moet wel slechts één keer per jaar betalen. Het bedrag van zo’n premie kan wel nog steeds oplopen tot enkele honderden euro’s per jaar. Onderschat het dus zeker niet!
 

Maandelijkse premies voor je SSV

Bij maandelijkse premies heb je nog de keuze tussen maandelijkse, driemaandelijkse of zesmaandelijkse premiebetalingen. Ook hier geldt het principe: hoe meer je de premies groepeert, hoe goedkoper ze worden. Bij deze optie is het voordeel dat je steeds slechts een relatief laag bedrag moet betalen, maar als je aan het einde van de rit alles optelt, zal je wel een pak duurder uitkomen dan wanneer je alles in één keer betaalt.
 

Wat als je jouw schuldsaldoverzekering niet meer terugbetaalt?

Als er geen uitsluitingen voorzien zijn in de algemene voorwaarden van de polis, is de verzekeraar verplicht tussen te komen zolang jij je premies correct en tijdig betaalt. Wanneer je de premies niet langer betaalt, loopt de dekking van de verzekering gevaar. Dat betekent dat de verzekeraar het recht heeft om de schuldsaldoverzekering op te zeggen. Zo zijn jouw nabestaanden niet langer beschermd als jij overlijdt. Heb je bij het aangaan van je schuldsaldoverzekering ook bijkomende waarborgen (zoals een uitkering bij arbeidsongeschiktheid of invaliditeit) afgesloten? Dan komen ook die dekkingen in het gedrang.
 

Conclusie: éénmalige premie bij schuldsaldoverzekering of niet?

De eenmalige premie of koopsom is de meest voordelige keuze om je schuldsaldoverzekering te betalen. Maar, ieder kredietdossier is uniek. Er spelen veel meer elementen mee dan wat we hier kunnen opsommen. Laat je daarom zeker begeleiden door een specialist in schuldsaldoverzekering en woonkrediet in je buurt.
 

Kom de mogelijkheden van jouw schuldsaldoverzekering bespreken

Onze onafhankelijke kredietmakelaars zijn experts in de wereld van woonkredieten en schuldsaldoverzekeringen. Iedere dag staan ze klanten bij zodat ze de juiste keuzes kunnen maken. Maak dus zeker een afspraak met een kredietbemiddelaar bij jou in de buurt om je mogelijkheden te bespreken

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.