Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Hypotheeklening afsluiten als je (nog) geen vaste job hebt: kan het of is het een utopie?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Een bank bekijkt je terugbetalingscapaciteit. Heb je geen vast werk, dan wordt een hypothecaire lening krijgen wel iets complexer, maar zeker niet onmogelijk.  

Ben je onlangs maar gestart in je nieuwe job en heb je een tijdelijke arbeidsovereenkomst? Of werk je als interimkracht? Dan hoeft dit niet te betekenen dat een woonlening voor jou niet weggelegd is. Ook als uitzendkracht maak je wel degelijk kans om een hypothecaire lening te krijgen.

Hoe beoordeelt de bank je kredietaanvraag?

Ongeacht of je interimwerk of een vaste baan hebt, een bank beoordeelt bij een kredietaanvraag altijd de terugbetalingscapaciteit van de kandidaat-ontlener. De bank wil immers weten of jij de hypothecaire lening correct zult kunnen terugbetalen. Daarvoor checkt de bank je inkomsten en (vaste) kosten, alsook je globale profiel.

Stabiel inkomen is belangrijk

Heb je geen vaste job, dan is het mogelijk dat de bank dit als een iets groter risico beschouwt dan wanneer je een contract van onbepaalde duur zou hebben. Om een volledig beeld te krijgen, zal de bank je enkele vragen stellen over je huidige werk en je vorige banen. Heb je voordien al een vaste job gehad en is het interimwerk louter een tussendoortje vooraleer je opnieuw vast aan de slag kan, dan is dat alvast een pluspunt.

Zat je gedurende enkele jaren zonder job en ben je nog maar twee weken aan de slag als interim, dan kan het moeilijker worden. Een bank wil immers kost wat kost vermijden dat je een lening afsluit die je niet correct en tijdig kunt terugbetalen. Ook voor jou is dat een horrorscenario: slaag je er niet in om de maandelijkse aflossingen vol te houden, dan riskeer je immers een negatieve vermelding op de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP), ook wel de zwarte lijst genoemd.

Wat zijn je opties?

Maak een afspraak met de Hypotheek-specialist in jouw buurt. Hij bekijkt samen met jou de mogelijkheden om een hypothecaire lening te krijgen. Is er een realistische kans om je aan een lening te helpen, dan zal je Hypotheek-medewerker die zeker vinden. Lukt het vandaag nog niet, dan wacht je beter even af tot je vast werk gevonden hebt. Je hebt dan ook wat extra tijd om te sparen. Op het moment dat je vast werk hebt, zal de bank je profiel weer een stukje positiever beoordelen en maak je mogelijk meer kans op een hypotheeklening.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.