Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Van bank veranderen omdat je een hypotheeklening afsluit: hoe vermijd je dit?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Sluit je een hypothecaire lening af, dan vragen veel banken om je zichtrekening naar hen over te plaatsen. Met andere woorden, je moet veranderen van bank. Niet leuk, want er komt wel een en ander bij kijken. Hoe kan je dit vermijden?

Kredietbemiddelaar Credishop peilde een tijdje terug bij de bezoekers van de veel bezochte site BouwenWonen naar hun verwachtingen rond het afsluiten van een woonkrediet. Eén van de vragen luidde: zou je het erg vinden om je zichtrekening te verplaatsen? De antwoorden waren verdeeld. Is dit wel belangrijk, want het gaat uiteindelijk toch maar om een zichtrekening, nietwaar? Wel, ja, het is belangrijk. Lees zeker verder, want je zichtrekening verhuizen is nu eenmaal zeer ingrijpend …

Waarom vraagt de bank je dit?

De bank wil natuurlijk geld verdienen. Ze heeft er dus alle belang bij dat jij zo lang mogelijk klant blijft én zoveel mogelijk producten bij haar afneemt. Dat verklaart waarom de bank je, als je een hypothecaire lening wil, steeds zal vragen om ook je zichtrekening naar haar te verhuizen. Dit maakt immers dat je al je dagelijkse betalingen (en inkomsten) via die bank laat verlopen, je betaal- en kredietkaarten … Dit levert de bank inkomsten op, bijvoorbeeld door de kosten die je voor je bankservices betaalt. Het feit dat je tijdens je leven niet zo vaak spontaan van zichtrekening gaat veranderen, maakt dat de bank er dus redelijk gerust in kan zijn dat je voor lange tijd klant zult blijven … 

Maakt het je op het eerste gezicht weinig uit om je zichtrekening te verhuizen? Weet dan dat het wijzigen van bank echt wel stevige gevolgen heeft. Je moet immers al je domiciliëringen aanpassen, je doorlopende opdrachten … Kortom, een pak administratieve zorgen die je liever vermijdt. Denk aan betalingen die niet of te laat toekomen, aanmaningen, stress …

Ook extra verzekeringen zoals schuldsaldo nemen bij je hypotheeklening

Het gaat bovendien verder dan louter je zichtrekening. Zo zal de bank je, in de marge van de aanvraag van je woonlening, vragen om ook je brandverzekering en/of schuldsaldoverzekering bij haar te nemen. In ruil krijg je dan een voorwaardelijke (!) korting op de rentevoet van je krediet. Dat lijkt een geweldige zaak: jij krijgt immers de korting op je lening en die brand- en schuldsaldoverzekering heb je toch nodig. Sluit die nu bij de bank af of bij een andere verzekeraar, wat voor verschil zou dat nu maken … ? 

Een groot verschil soms! Je doet misschien wel een heel slechte zaak, terwijl jij een droomdeal verwacht had. Waarom?

  • Betaal je die verzekeringen niet te duur? Het is erg belangrijk om de premies die je zou betalen voor je brand- en schuldsaldoverzekering bij de bank vooraf te vergelijken met offertes van andere verzekeraars. Zo weet je meteen of je niet teveel zou betalen bij de bank. Is dat wel het geval, dan is je korting op je hypotheeklening al opgesoupeerd via een duurdere brand- en/of schuldsaldoverzekering.
  • Je zet jezelf met de rug tegen de muur: als je na verloop van tijd je zichtrekening, brand- of schuldsaldoverzekering naar een andere bank of verzekeraar verhuist, dan verlies je die korting alsnog!

Koppelverkoop bij hypotheeklening verboden, gebundelde verkoop toegelaten

Als professioneel kredietmakelaar denken we dat de wetgever een kans gemist heeft om eindelijk komaf te maken met de koppelverkoop bij een woonkrediet. We zijn ons ervan bewust dat een kredietgever meerdere producten wilt verkopen. We begrijpen ook dat je als klant in ruil een korting kunt krijgen. Maar je moet ook rekening houden met de realiteit. Stel, jij gaat te rade bij een traditionele bank en vraagt naar de voorwaarden van een hypotheeklening. Al snel worden er allerhande bijkomende financiële en verzekeringproducten bij betrokken waar jij als consument helemaal niet naar gevraagd hebt. Je wordt psychologisch beïnvloed: je wil je woning kopen of je bestaande lening aan een lagere rentevoet herfinancieren, maar je wordt als het ware verplicht om er (vaak duurdere) producten bij te nemen. Anders lukt het niet …

Dat is niet correct en zelfs onrechtvaardig. Je keuzevrijheid is weg. Wens je die extra korting, dan dien je die bijkomende (schuldsaldo)verzekering verplicht af te nemen bij de bank. Zoniet krijg je geen korting op je woonkrediet. Daar ligt precies de gemiste kans. Dat je er goed aan doet om jezelf te verzekeren tegen het overlijden van je partner en zelfs nog eventueel bijkomende waarborgen verzekert via de schuldsaldoverzekering, vinden wij best ok. Maar je moet maar eens proberen om een korting te bekomen op je woonkrediet als je een schuldsaldoverzekering afsluit via een ander kanaal dan de bank-verzekeraar. Je komt van een kale reis terug. Niet leuk, toch? 

Daarom geven we jou bij Hypotheek de volledige vrijheid als klant. Je hoeft geen schuldsaldoverzekering af te sluiten. We laten je helemaal vrij en respecteren je keuze. Wel zullen we je wijzen op de gevolgen. Maar jij behoudt dus je volledige vrijheid.

Hoe behoud jij je vrijheid bij je woonkrediet?

Besef je intussen dat het niet zo zinvol is om van bank te switchen voor je woonlening? Dan is de belangrijkste vraag: hoe krijg je toch een lening zonder extra producten (zichtrekening, brand- en schuldsaldoverzekering) te nemen bij de kredietgever? Welnu, daar bestaat een heel eenvoudige oplossing voor: ga voor je hypothecaire lening eens praten met een onafhankelijk kredietbemiddelaar. Die vergelijkt het aanbod van verschillende kredietgevers voor jou en gaat op zoek naar de best mogelijke kredietoplossing. Wat het afsluiten van extra producten en je zichtrekening betreft, ben je helemaal vrij. Je bent dus niet verplicht om van bank te veranderen en je kiest vrij waar je jouw verzekeringen neemt.  

Maak meteen een afspraak bij het Hypotheek-kantoor in jouw regio.

Bovendien zijn er nog heel wat andere  troeven verbonden aan een onafhankelijk kredietbemiddelaar.

Dit is het tweede artikel naar aanleiding van ons onderzoek bij de Belgen die van plan zijn een woonkrediet af te sluiten. Wil je weten waarom de Belgen het belangrijk vinden om onafhankelijk advies te krijgen voor hun hypothecaire lening, klik dan zeker door.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.