Rentevoet

20 jaar
4,15%
25 jaar
4,20%
30 jaar
4,35%

Een vaste of variabele rentevoet: wat is de beste optie in 2023?

Geschreven door: Sven Van Santvliet

Met een baksteen in de maag sluit de Belg wel al eens een hypothecair krediet af. Daarbij krijgt hij de keuze tussen een vaste of variabele rentevoet. Gezien de historisch lage rente, wordt er wel al eens beweerd dat een vaste rentevoet steevast de beste optie is. Maar is dat in 2023 ook echt zo? 

De vaste rentevoet in 2023: veilig en heilig

Voor de aankoop van een woning hebben de meesten een hypothecair krediet nodig. Wanneer je je krediet afsluit, moet je een looptijd kiezen en beslissen of je voor een vaste of variabele rentevoet gaat. Een vaste rentevoet geeft je zekerheid en duidelijkheid: je weet precies hoeveel je elke maand zal moeten afbetalen en voor welke periode.

Met een variabele rentevoet zijn er aanpassingen mogelijk op vooraf bepaalde momenten. Op die tijdstippen kan je rentevoet dalen, maar ook stijgen. En het is net dat laatste dat veel mensen tegenhoudt. Zeker nu de rentevoeten op een historisch laag niveau staan. Dan kunnen ze alleen nog maar opnieuw stijgen, niet?

Vaste rentevoet, maar ook het voordeligst in 2023?

Het klopt dat een vaste rentevoet je momenteel erg interessante kredietvoorstellen kan opleveren. En toch heeft ook nu een variabele rentevoet in 2023 een aantal aantrekkelijke troeven.

1. Variabele rentevoet kan dalen

Een variabele rentevoet kan de rente op je lening doen dalen, waardoor je maandlast zal afnemen. En dat is natuurlijk altijd mooi meegenomen!

2. Variabele rentevoet kan ook stijgen

Er is de mogelijkheid dat je rentevoet na verloop van tijd stijgt, maar de maximale stijging is beperkt. Wanneer je het hypothecair krediet aangaat, vertelt je kredietgever je precies hoeveel de maximale stijging bedraagt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een rentevoet die door het plafond schiet.

3. Accordeonformule voor je hypothecaire lening

Sommige kredietgevers bieden een accordeonsysteem aan. Als de rentevoet dan verhoogd wordt, blijf je maandelijks nog steeds hetzelfde bedrag betalen, maar wordt de duurtijd van de lening verlengd.

4. Rentevoet in functie van je levensverwachting binnen tien jaar

Een variabele rentevoet sluit beter aan bij de realiteit van het leven. Elke tien à vijftien jaar krijg je te maken met drastische wijzigingen, die ook een impact hebben op de verwachtingen van je woning.

Als twintiger ben je op zoek naar een appartementje of een starterswoning, als dertiger met een kinderwens kijk je uit naar een ruimere woning. Naarmate je de veertig nadert krijgt je carrière mogelijk een boost en stijgen je financiële middelen, waardoor de aankoop van een opbrengsteigendom of een vakantiewoning aan de kust een interessante investering wordt. Dat geldt ook voor vijftigers, die hun kinderen het huis stilletjes aan zien verlaten. Eenmaal gepensioneerd, ben je weer op zoek naar een kleinere woning.

Kort samengevat: je leven verandert dus voortdurend. En een variabele rentevoet speelt daar beter op in dan een vaste.

Vaste of variabele rentevoet in 2023: jij kiest!

Als puntje bij paaltje komt, kies jij waar je je het beste bij voelt. Je wil namelijk dat je woonkrediet perfect aansluit bij je noden en verwachtingen. Ga dus zeker eens langs bij een van onze kredietspecialisten. Wij zoeken voor jou het krediet dat het best bij jou past en staan je met raad en daad bij gedurende je volledige kredietaanvraag. Twijfel dus niet om een afspraak te maken.

Sven Van Santvliet

Sven is verantwoordelijke van Credishop. Hij is gepassioneerd door kredieten en zal je verder helpen met je woonkrediet. Hij maakt graag tijd voor je vrij om een simulatie te maken voor je project. Verder verzorgt hij ook alle marketing van Credishop en schrijft hij alle artikels op de websites van Credishop, Hypotheek.be en Lenen.be. Alle blogartikels zijn gebaseerd op ware feiten.